Fokozódik az árvízi helyzet – elsőfok várható Szolnoknál (663 cm-rel)

Megosztás

A Zagyva jelenleg levonuló árhulláma Jászteleknél szombaton 18 órakor, 493 cm vízállással tetőzött. A folyó azóta apad, ami lehetővé tette, hogy hétfőn 6 órától I. fokúra mérsékeljék az árvízvédelmi fokozatot Újszász-Szászberek és Jászfelsőszentgyörgy között.

A Tisza felső vízgyűjtőjéről érkező árhullám viszont elérte a Kiskörei Vízlépcső téli duzzasztási szintjét, illetve az I. fokú árvízvédelmi szintet.

Ezért ma 9 órától megszüntették a duzzasztást, két árvízvédelmi szakaszon, Tiszasüly és Tiszaroff térségében pedig elrendelték a I. fokú védelmi készültséget, közölte a Kötivizig.

A későbbiekben Szolnok térségét is eléri az árhullám, ami várhatóan I. fokú szint fölötti vízállást fog eredményezni.

Az OVF szerint 663 centiméter körül tetőzik a Tisza Szolnoknál 28-án.

A Tisza folyó Kisköre alatti szakaszán a következő napokban változó mennyiségű és intenzitású uszadék, valamint kommunális hulladék megjelenésére kell számítani. Ezért felhívják az érintettek figyelmét arra, hogy a vízi eszközök (hajók, csónakok, úszóművek, stégek) üzemeltetésénél, illetve lekötésénél, továbbá a kompok üzemeltetésénél a várható jelenségekre (vízszintváltozás, uszadék megjelenése) fokozottan számítsanak, és a szükséges intézkedéseket tegyék meg.

Áradás indult el a Hortobágy Berettyón is, ugyancsak elérve az I. fokú árvízszintet.

A KÖTIVIZIG területén jelenleg több mint 230 kilométernyi töltésszakaszon az I. fokú védekezésnek megfelelő figyelőszolgálatot látnak el 12 órában.

A belvíz miatt is több helyen indokolttá vált a szivattyútelepek üzemeltetése. Ezért II. fokú a készültség a kiskörei, a karcagi és a kisújszállási belvízvédelmi szakaszokon, I. fokú pedig a jászberényi, a jászkiséri, a törökszentmiklósi, a cibakházi és a mezőtúri szakaszokon.

Január 22-én a szivattyúkkal másfél millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba.

Fotó: Kötivizig

Kapcsolódó cikkek